Notiuni introductive:
 
Substanta chimica este definita ca fiind un tip omogen de materie cu o compozitie chimica bine definita.
Substantele pot fi subimpartite in doua categorii:substante elementare(elemente chimice) si substante compuse(compusi chimici)
 
Elementul chimic poate fi definit ca tipul de materie care consta din atomi de acelasi fel(adica din atomi ale caror nuclee au toate aceeasi sarcina electrica)
Elementele sunt reprezentate printr-un simbol,compus dintr-o litera sau doua: ca de exemplu,simbolul hidrogenului este H,al oxigenului -O,al clorului Cl.Simbolurile sunt trecute in tabloul sistemului periodic al lui Mendeleev.
Elementele chimice  pot fi formate din unul sau mai multi atomi.Astfel gazele rare(argonul,neonul,etc) sunt biatomice.Exista si elemente poliatomice ca de exemplu fosforul,sulful.
 
Compusul chimic poate fi definit ca fiind substanta rezultata prin combinarea,in anumite proportii, adoua sau mai multe elemente chimice.Compusul chimic rezultat are proprietati diferite de ale elementelor care il compun.Orice compus chimic se reprezinta printr-o formula chimica,care indica numarul de atomi ai diferitelor elemente care intra in compozitia sa.Moleculele chimice rezulta prin unirea (in anumite conditii) a doi sau mai multi atomi.Atomii pot fi de acelasi fel sau diferiti.
 
Masa atomica este o marime relativa care arata de cate ori masa unui atom este mai mare decat unitatea de masa atomica.Drept unitate de masa s-a luat daltonul,care reprezinta a douasprezecea parte din masa atomului de carbon.Rezulta ca masa atomica este un numar fara dimensiuni.De exemplu,masa atomica a hidrogenului este 1,008,a oxigenului 16,a clorului 35,453,etc.
Masele atomice se noteaza cu litera A urmata de indicele care indica subsatnta.
 
Atomul-gram reprezinta cantitatea,in grame,dintr-un element,egala numeric cu masa lui atomica.De exemplu,un atom-gram de hidrogen reprezinta 1,008 g.
 
Masa moleculara este de asemenea o marime relativa care arata de cate ori masa unei molecule este mai mare decat unitatea de masa atomica.Masa moleculara reprezinta suma maselor atomice ale elememtelor componente.Masele moleculare se noteaza cu litera M urmata de indicele care arata natura moleculei.
 
Molecula-gram reprezinta cantitatea,in grame, dintr-o substanta,numeric egala cu masa ei moleculara.De exemplu o molecula gram de hidrogen reprezinta 2*1,008=2.016g,o molecula -gram de oxid de magneziu  reprezinta 24,312+16=40,312g.
 
Molecula-gram se noteaza prescurtat mol.
 
Masa echivalenta sau echivalentul-gram este o marime dimensional care reprezinta cantitatea,in grame,dintr-o substanta echivalenta cu 1 g hidrogen sau 8 g oxigen.Pentru aflarea masei echivalente a elementelor,de exemplu a clorului,zincului si aluminiului se procedeaza in felul urmator:Se scrie un compus oarecare,in componenta caruia intra elementul considerat dupa care se fac calculele de echivalenta.In compusul HCl aceasta echivalenta este evidenta: un atom de clor se combina cu un atom de hidrogen.Masa echivalenta a clorului este deci egala cu masa atomica impartita la unu,adica 35,453g. In compusul ZnCl2,un atom de zinc este echivalent cu doi atomi de clor,deci (indirect) cu doi atomi de hidrogen.Masa echivalenta a zincului va deci numeric egala cu masa atomica impartita la doi: 65,38/2=32,69 g.
 
Ecuatia chimica constituie expresia(calitativa si cantitativa) a unei reactii chimice date,respectiv arata natura si cantitatea substantelor consumate si rezultate din reactie. 
 
 

Echipa noastra

Tineri, profesionişti, originali şi ambiţioşi! Cei care fac lucrurile să se întâmple așa cum vă doriți ...


Ionut V

MEMBRU

Silviu H

MEMBRU

Adina K

MEMBRU

Carmen R

Teste online